marți, aprilie 24, 2007

Holism

"..la un nivel primar, esential, universul este o unitate care nu se schimba... totul este unul. Unul este indivizibil, de aceea e un intreg continuu.. Este complet in fiecare parte a lui precum masa unei sfere compacte..." (Parmenide citat de altii)

Spinoza a dezvoltat o filosofie holistica... Cf. lui, toate diferentierile si separarea aparenta pe care le percepem in univers reprezinta, in esenta, aspecte efemere ale unei singure substante, ale unei energii esentiale, ale unei vibratii fundamentale, pe care el o numea Dumnezeu sau Natura... accentueaza unitatea care sta la baza universului... de asemenea unitatea esentiala este reflectata de descoperirile facute in domeniul teoriei cuantice moderne, care descrie existenta ca o "excitatie" a vidului cuantic, ca si cum toate lucrurile ar fi ca valurile unui ocean.. (citez si eu pe altii Psihologia dezvoltarii umane, Ana Muntean, pg . 28).

"Nu mai putem trata "in sine" acele caramizi constituente ale materiei, pe care le consideram initial realitatea obiectiva suprema. Si asta pentru ca ele sfideaza orice forma de localizare obiectiva in timp si spatiu" (Heisenberg). Pe langa faptul ca nu se supuneau legilor stabilite, bilele de biliard subatomice nici macar nu existau - cel putin nu ca entitati separate. Atomul.. nu se comporta ca un lucru distinct.. atomul incepea sa semene cu o nebuloasa.. In cuvintele lui Henry Stapp: "O particula elementara nu este o entitate neanalizabila, existenta independent. In esenta, este un set de relatii ce afecteaza celelalte entitati." Aceste "chestii atomice", pietrele de temelie ale realitatii, nu puteau fi localizate pentru ca, pe scurt, nu aveau granite. (citat aproximativ Ken Wilber, "Fara granite", pg. 69 ;)).

"Renuntand la jargon, putem spune ca fiecare particula este constituita din toate celelalte particule, fiecare fiind concomitent, in mod identic, toate particulele la un loc." (Fara granite, pg. 73).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Paypal

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.