Un cuvant pe care nu l-am mai folosit de mult. Inca de pe vremea comentariilor literare pe care le faceam la liceu, unde marcam cu el intensitatea deosebita a trairilor resimtite in urma evocarilor poetului.
Un limbaj pretentios. Aproape artificial, nu?
L-am regasit azi intr-un mail primit. ..cenzurat.. (o serie de observatii pentru care m-as simti lipsita de etica daca le-as lasa la vedere).
Paroxism. Interesant. Intensitate maxima, in lipsa ei. E un cuvant care suna gol, desi sensul sau e de intens.
din Dex online: PAROXÍSM, paroxisme, s.n. Intensitate maximă, punct culminant la care ajunge o senzație, un sentiment, o stare, un proces, o acțiune în desfășurare etc. ♢ Loc. adv. Până la paroxism = în cel mai înalt grad, foarte tare. ♦ (Rar) Surescitare, tulburare extremă. – Din fr. paroxysme, germ. Paroxysmus.
Sau poate acest "contrasens" - surescitare, tulburare extrema - acceptiune care uneori apare si in psihiatrie pentru a descrie comportamentul simptomatic, iti pune in lumina sensul real al cuvantului - trairi care au ajuns la paroxism, scapand de sub control, creand excitatie maxima si... stres. O emotie care consuma nu energetic, ci nervos. Care duce la saturatie, aducand dupa sine un fel de platou emotional, incapacitatea de raspuns emotional adecvat intr-un interval de timp. Dupa ce acesta trece urmeaza "foamea de senzatii", in cazul acesta de emotii intense si noi. Se poate chiar spune "uite un om pasional". Dar cred ca este total gresit.
Winnecott, daca nu ma insel eu, considera ca aceasta foame de senzatii e caracteristica imaturitatii emotionale. Si insoteste un adanc sentiment de ruptura. de insatisfactie, de sens, ca si o lipsa de continere a propriilor emotii.
Cuvantul, trairea evocata aici si persoana care l-a folosit, nu se potrivesc atat de tare insa. Ma gandesc de aceea ca aceasta persoana nu infrunta inca adevarul, isi ascunde inca ceva. De aceea are nevoie de astfel de cuvinte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu